2020-Challenge #3 – DIY glasrens

Som du måske ved, så har jeg sat mig for at udrydde så meget som muligt på bon’erne fra supermarkedet. Min 2020-challenge med mig selv. Eliminér en ting på indkøbssedlen (eller bonen) per uge.

I denne uge er det glasrens. Flasken var alligevel ved at være tom, og jeg har altid synes at det var en træls ting at bruge penge på. Produkterne koster som regel en del mere end jeg har lyst til at betale, de lugter helt vildt af kemi, og hvad sker der egentlig for den der sygelige blå farve de altid har!?

Jeg har istedet forsøgt mig med mit eget alternativ. Tilpas naturligt til at jeg vil stå ved det. Også selvom at jeg bliver nødt til at købe lidt ind til projektet (i hvert fald indtil jeg finder ud af at brygge VIRKELIG stærk alkohol og lave majsstivelse selv).

Mine succeskriterier er egentlig helt simple:

  • Det skal være markant billigere end det købte produkt (alternativt meget let at lave)
  • Det skal udelukkende indeholde 100% naturlige produkter, så uraffinerede som muligt, og som jeg teoretisk set kan lave selv
  • Det skal virke lige så godt som det købte produkt

Jeg bor i et hus hvor vinduerne bliver splattet til med klistrede børnefingre, fedtede kattenæser (og efterfølgende pels), flue-lorte, edderkoppe-lorte, støv, gris fra brændeovne (jo, i flertal), stearinlys og pt. også mur-støv fra ikke-helt-færdige vindueskarme.

Jeg vil altså mene at en effektiv DIY glasrens kan stå sin prøve her, og derefter klare de fleste hjem. Jeg synes resultatet er blevet helt godt. Måske kan du hjælpe mig med at teste det af? Jeg vil elske at høre om dine erfaringer, så smid endelig en kommentar herunder!

DIY Glasrens

  • 2 dl sprit
  • 2 dl hvid eddike
  • 1 spsk majsstivelse

Bland alle ingredienser i en sprayflaske. Ryst godt før brug, for at opløse majsstivelsen.

Hvis du ikke er vild med lugten af eddike (som i øvrigt fortager sig ret hurtigt), så kan du tilføje nogle dråber essentiel olie. Jeg har det ikke med her, da jeg mener at essentielle olier er super-raffinerede. Jeg tænker at jeg vil prøve mig frem med eddike-infusioner af fx rosenblade eller måske noget kraftigere som rosmarin til sommer, så der kommer lidt mere gang i væksten. Når det lykkes, så laver jeg selvfølgelig en lille opdatering 🙂

I forhold til succes-kriterierne, så synes jeg at de bliver mødt godt nok til at jeg hellere vil lave glasrens selv, frem for at købe det færdigt. Prisen er, afhængigt af materiale-valg, enten den samme eller markant billigere.

Udregning

  • Borup husholdningssprit 93% koster ca. 17 kr (Google søgning)
  • Hvid eddike koster 5 – 20 kr, afhængigt af mærke, lad os sige 10 kr.
  • Majsstivelse koster mellem 15 – 25 kr (jeg fik det dog på bud i Rema til 5 kr…), men lad os regne med 15 kr.

Materialeprisen for 2 L færdig DIY glasrens bliver altså på 42 kr.

En hurtig google søgning på forskellige glasrensprodukter giver priser for 500 ml på 10 – 72 kr. Et temmelig bredt spænd må man sige. Lad os gå med den billigste version, som giver en literpris på 20 kr. 2 L købe-spray koster altså 40 kr.

Prismæssigt er det altså det samme. Men, laver du nu fx din egen majsstivelse, så er prisen allerede lavere på den hjemmelavede spray. Når det er sagt, så er det her en temmelig enkel opskrift. Hæld tre ting i en bøtte og bland, ta-daaa!

Næste succeskriterie handler om uraffinerede produkter. Jeg har det altid lidt stramt med at købe noget som helst i en Borup Kemi-flaske. Men af og til giver det lidt mening. Man kan jo godt lave sin egen sprit, hvis man orker. Her er en fin instruktionsvideo, hvor man ender med en høj alkoholprocent, og efterfølgende blot skal destillerer produktet. Men, det er nu en af de ting jeg lige vil vente med at kaste mig over. Jeg ved ikke hvordan Borup Kemi fremstiller husholdningssprit, men teoretisk set er det lavet af vand, sukker og gær. Eddike kan også ret let fremstilles. Jeg er ret vild med æblecidereddike, måske fordi æbler er en ressource som vi har i overflod her på ejendommen, men også fordi det bare smager dejligt (.. og fordi der sjældent er vin-rester af nogen slags i det her hus!). Majsstivelse er også super let at lave. Du kan se hvordan jeg gør i det her blogindlæg.

Vi er altså nu et sted hvor vi kan lave glasrens ud fra sukker, gær, æbler og majs samt lidt vand. Det lyder da meget godt, ikke?

Til sidst, men ikke mindst, så skal produktet virke lige så godt som det købte. Alt er jo smag og behag. Jeg testede alle vinduerne, dem med børnefingre og katte-snot, og de vinduer der er foran køkkenvasken, som altid er helt håbløse at gøre rent og spejlet på badeværelset som er fuld af tandpasta-pletter. Jeg har testet halv-halv med den sidste rest købte glasrens, og kan absolut ikke se nogen forskel på de to produkter.

Alt i alt er konklusionen for mig, at det her er noget vi laver selv fremover.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *