Dissektioner

En dissektion er en betegnelse for at skære et organ eller en organisme op, for at lære mere om både anatomi og fysiologi af det pågældende dyr, menneske eller organ.

I denne ekstra-lektion får du en række dissektionsvejledninger. For at gøre det lettere for dig selv, vil vi anbefale dig at anvende organer fra en gris. Grise ligner mennesker rigtig meget anatomisk og fysiologisk set, og derfor kan man faktisk drage en direkte parallel til mennesket når man ser på organer fra svin.

Sådan får du fat i organerne

Vi vil anbefale dig at tage fat i din lokale slagter eller et slagteri med en direkte salgsafdeling forbundet med slagteriet når du skal have fat i organerne. Hjerter kan du købe i ethvert supermarked til meget få penge, og de fungerer fint til dissektioner. Som regel er der flere i pakken, og du kan derfor give dig i kast med mere end et enkelt forsøg.

Det sværeste organ at få fingrene i, er uden tvivl en svinehjerne. De fleste slagtere halverer ikke kraniet på grisene, og derfor kan de ikke få hjernen ud. Til gengæld er det virkelig arbejdet værd at få fat i en hjerne. Hvis du er så heldig at finde en slagter der kan leverer en hjerne, så bestil 3-4 stk. Når kranierne halveres bliver hjernen også halveret, og det gør at nogle strukturer kan være sværere at se. Derfor kan det være godt at have forskellige eksemplarer at vælge imellem.

Vi har ikke lavet en dissektionsvejledning til leveren, af den simple årsag at der ikke rigtig er noget at se på ud over hvor porøst vævet faktisk er. Har du en stereolup eller et mikroskop, så prøv endelig at se på leveren under forsørrelse.

Mavesæk og tarmsystem er så simple organer, at det er svært at observere noget lærerigt uden avancerede mikroskoper. Derfor er de også fravalgt her.

I denne lektion finder du vejledninger på dissektion af hjerte, hjerne, nyrer og lunger.

Har du mulighed for at få fingrene i et helt pattedyr, fx en mus eller et andet dyr, så prøv at dissekerer det hele. Det giver en rigtig fin fornemmelse af hvordan organerne sidder i bughulen, og selvom organerne ikke er helt magen til mennesket minder pattedyr så meget om hinanden generelt, at du sagtens kan få en masse ud af det. Har du høns, er de også fine at se på, selvom de dog er noget forskellige fra mennesket.

Materialer

Til de fleste dissektioner kan du nøjes med et skærebræt og en skarp kniv. I nogle tilfælde kan en saks være et bedre redskab, da snittet som regel bliver renere. Har du adgang til en skalpel giver det dig mulighed for at lave nogle meget fine og små snit, som kan være nyttige når du skal undersøge små strukturer. Engangs-skalpeller kan du købe på apoteket.

Du behøver ikke have plastikhandsker på. Nogen gange kan det være lidt lettere at arbejde med, men ikke altid, så det er en smagssag om du tager handsker på eller ej.

Skal du dissekerer lunger får du også brug for et stykke plastikslange til at puste lungerne op med. Det er ret store organer, så her rækker et skærebræt nok ikke, men en plastiksæk på køkkenbordet kan være en fin løsning. Aviser mellem organet og plastiksækken kan gøre det lidt nemmere at styre organet, så det ikke glider for meget rundt.

Husk altid at smide organerne i skraldespanden i en lukket pose efter dissektionen. Kødet bliver for opvarmet undervejs til at det er forsvarligt at indtage.

DEL meget gerne dine oplevelser med dine holdkammerater i facebookgruppen. Tag billeder eller video af din dissektion, og start en dialog om oplevelsen. Hvad var svært/let, blev du klogere og i så fald hvorfor?

Videoer

Herunder er en video-serie i tre dele, hvor dissektion af lunger, hjerte, nyrer og lever gennemgåes. Videoerne er på svensk, men de er meget tydelige i udtale. Ud over det så er især introduktionen i den første video værd at se, fordi alle organerne hænger sammen som om de stadig var i kroppen.

Har du svært ved at forstå svensk, så findes der mange forskellige dissektionsvideoer på youtube.


Video 1 – Dissektion af lunger

Video 2 – Dissektion af hjerte

Video 3 – Dissektion af nyrer og lever