Resume af Kapitel 11

Nyrerne er et udtryk for det sted hvor urinen dannes, mens urinvejene udelukkende sørger for transport og opbevaring samt udskillelse af den færdige urin.

Nyrerne er hver især bønneformede og på størrelse med en computermus (12 x 6 x 3 cm) og ligger højt oppe i lænden, bag ved bughinden.

Nyrebækkenet er en slags tragt der opsamler urinen fra nyrevævet, og nyrebækkenet er placeret inde i den lille kurvatur i nyren.

Nyrebækkenet danner forbindelse med urinlederne, som leder urinen fra nyrerne og ned i blæren. Urinlederne har et lag glat muskulatur og anvender peristaltiske bevægelser til at drive den færdige urin mod blære. En lukkemuskel ved blærens indgang tillader passage af urinen ind i blæren.

Urinblæren har i tom tilstand, tetraederform. Placeringen i bækkenet er forskellig hos mænd og kvinder.

Urinrøret er udførselsgangen fra blæren og ud af kroppen. Hos kvinden er urinrøret 3-4 cm langt, mens det hos manden er 15-20 cm langt.

Urinvejene er beklædt med overgangsepitel med crusta.

Vandladningen hos børn er en simpelt refleks, styret af blærens fyldningsgrad. Hos større børn og voksne er vandladningen en somatisk proces.

Nyren får sin blodtilførsel via arteria renalis som løber ind i nyren via nyrehilus. Samme sted forlader ven arenalis nyren. Blodet nyren får tilført bliver filtreret i nyrens funktionelle enhed, nephronerne. Et nephron består af glomerulus, Bowmans kapsel, den proksimale tubulus, Henles slynge, den distale tubulus og samlerøret.

Glomerulus og Bowmans kapsel danner kontakt imellem det tilførende blod og den aktive del af nyren. I glomerulus filtreres blodet over i Bowmans kapsel (180 L væske pr døgn). Væsken i Bowmans kapsel er lig blodet, undtagen store proteinmolekyler og blodlegemer. Igennem den proksimale tubulus sker en reabsorption af gavnlige stoffer, som kroppen har behov for at beholde. Igennem Henles slynge reabsorberes vand og NaCl. I den distale tubuli sker en aktiv sekretion af forskellige affaldsstoffer, før den færdige urin samles i samlerøret.

Urindannelsen består således af tre trin

 1. Filtrering (i glomerulus)
 2. Reabsorption (i den proksimale tubulus)
 3. Sekretion (i den distale tubulus)

Nyrens funktioner består af følgende:

 1. Udskillelse af affaldsstoffer (urinstof, urinsyre, kreatinin og urobilinogen)
 2. Regulering af væskebalance (via ADH og aldosteron)
 3. Udskillelse af diverse salte (filtrering, tærskelværdi)
 4. Regulering af blodtrykket (via de juxtaglomerulære celler, der reagerer med renin-dannelse ved faldende blodtryk i nyren, faldende natriumindhold i blodet og/eller øget sympatikusstimulation til nyren)
 5. Regulering af syre-base-balancen (via tubulær sekretion af hydrogen-ioner (brint-ioner)
 6. Regulering af kalkbalance (aktivering af D-vitamin)
 7. Regulering af dannelse af røde blodlegemer (EPO)

Fokuspunkter

Nyrernes anatomi inkl. placering i bughulen samt anatomiske variationer

Nyrernes opbygning og funktion (nephronet inkl. glomerulus, Bowmans kapsel, proksimale tubulus, Henles slynge, distale tubulus og samlerør)

Urinvejenes opbygning og funktion (nyrebækken, urinleder, urinblære, urinrør)

Urindannelsen i detaljer

 1. Filtrering (i glomerulus)
 2. Reabsorption (i den proksimale tubulus)
 3. Sekretion (i den distale tubulus)

Nyrernes funktioner

 1. Udskillelse af affaldsstoffer
 2. Regulering af væskebalance
 3. Udskillelse af diverse salte
 4. Regulering af blodtrykket
 5. Regulering af syre-base-balancen
 6. Regulering af kalkbalance
 7. Regulering af dannelse af røde blodlegemer